in

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği 31 Ağustos’ta Yürürlüğe Giriyor.

Yetki belgesi Zorunlu Olacak!

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği 31 Ağustos'ta Yürürlüğe Giriyor. Yetki belgesi Zorunlu Olacak voorgo.com

Yetki belgesi için son tarih 31 Ağustos 2020 !

Söz konusu tarih itibariyle belgesi olmadan emlakçılık yapanlar sitelere ilan giremeyecek, tapuda prosedür yapamayacak.

500 bin kişiyi sistemin dışında bırakacak düzenleme ile ofislere metrekare, emlakçılık yapacaklara ise mezuniyet ve staj şartı getirilecek.

Düzenlemeye rağmen yetki belgesi olmadan emlakçılık yapanlara 10 bin liraya kadar ceza kesilecek ve bu ceza oranı 10 katına kadar çıkarılabilecek.

3′ te 1’i yetki belgesi aldı.

Nizamettin Aşa, pandemi öncesi 13 bin emlakçının İstanbul’da odaya ve sicile kayıtlı olduğunu ancak bu rakamın sadece 3′ te 1′ inin yetki belgesi aldığını ifade etti.

Ruhsat alma zorunluluğu geliyor.

Yetki belgesi hususunda önemli kararlar alındığını dile getiren Aşa, ruhsat yönetmeliğinde yapılan düzenleme ile emlakçıların da belediyeden ruhsat alması ve bu ruhsat ile yetki belgesi için müracaat yapmasının gündemde olduğunu ifade etti.

Aşa, bu uygulama ile bakanlığın, ilgili kişinin yetki belgesini belediyeden alınan ruhsat üzerinden sisteme yükleyeceğine dikkat çekti.

Metrekare şartı için kritik tarih!

Yeni düzenlemedeki metrekare şartının 5 Haziran 2018 tarihinden sonra açılan ofisler için geçerli olduğunu vurgulayan Aşa,
bu tarihten sonra açılacak ofislerde metrekare şartının 30 metrekareden 20 metrekareye indirildiğini, ancak her bir danışman için 5 metrekare ilavenin olması isteneceğini kaydetti.

Üniversite mezununa 8 ay, lise mezununa 12 ay çalışma şartı.

Düzenleme ile, bu işi yapmak isteyenlerin 100 saatlik emlakçılık eğitimi alacağını, mesleki yeterlilik sınavlarına katılarak belge almasının zorunluğu olacağını ve en az lise mezunu olmaları gerektiğini kaydeden Aşa, ”Son 5 yıl içinde lise mezunları için 12 ay, üniversite mezunları için ise 8 ay boyunca SGK’lı olarak çalışmış olmak gerekecek.” dedi.

İlan girişi yapılamayacak.

Ülke genelinde ortalama 500 bin kişinin kayıtdışı çalıştığını ve düzenleme yürürlüğe girdiğinde bu kişilerin emlakçılık yapamayacağının önemini vurgulayan Aşa, ”İlk baskı tapu ve internet sitelerinden gelecek. Artık yetki belgesi olmadan internet sitelerine de ilan girişi yapılamayacak. Eğer sahibinden ilan veriliyorsa o kişiden de vekalet ya da tapu istenecek.” dedi.

Sahte ilanda dikkat çeken adım !

1 Eylül’den itibaren uygulanması planlanan düzenleme ile sahte ilanlara yönelik bazı tedbirler alındı. İnternet sitelerine, sahte ve yanıltıcı ilanların yüklenmesi durumunda portal yetkilileri sorumlu olacak. Sahte ve yanıltıcı ilanın site sorumluları tarafından kaldırılmaması halinde de söz konusu şahıslar ile ilgili farklı prosedür uygulanacak.

Aynı ilan için yetki belgesi şartı!

Aynı ilan birçok şahıs tarafından girildiyse, yönetmelik bu konu ile ilgili de bir kısıtlama getirecek. Mal sahibi ile yetki belgesi sözleşmesini kim imzalamış ise yalnızca onun ilanı yayında kalabilecek. Müşteriler ile düzenlenecek sözleşmelerde de aykırılıklara kesinlikle izin verilmeyecek.

Tapuda yeni dönem !

Aşa, online olarak yapılan başvuru portalına emlakçı butonunun eklendiğini ve 1 Eylül itibariyle yetki belgesi alan emlakçılar için web tapu üzerinden prosedür uygulanabileceğini ifade etti.

100 bin tl’ ye kadar para cezası var !

Bu işi, yetki belgesiz, kayıt dışı olarak yapmaya devam edenlerin tespit edilmesi durumunda cezai prosedür uygulanacağını aktaran Aşa, ceza oranlarının, 3 bin liradan başlayıp prosedürün türüne göre 10 bin liraya kadar çıktığını ve bakanlığın bu cezaları 10 katına kadar uygulamakla yetkili olduğunu ifade etti.

İş birliği yapana iki katı ceza kesilecek.

Kayıt dışılığı önlemek için bu düzenlemenin 1 Eylül itibariyle yürürlüğe girmesini beklediklerini söyleyen Aşa, önerdikleri madde ile kayıt dışı çalışan emlakçı ile iş birliği yapan kişilere de 2-3 katı ceza kesilmesini istediklerini belirtti.

Emlak ofisine yerinde teftiş !

Başvuru sonrası yerinde yapılan teftişler ile yetki belgesi verildiğini kaydeden Aşa, bahsedilen adreste emlakçılık işinin yapılıp yapılmadığına, söz konusu yerin home office olup olmadığına, bakıldığını belirtti. Aşa, home ofise hiçbir şekilde izin verilmediğini de sözlerine ekledi.

 

Ne düşünüyorsunuz?

121 points
Upvote Downvote

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading…

Boş Arsa Futbol Sahasına Dönüştürüldü

Boş Arsa Futbol Sahasına Dönüştürüldü

Diyarbakır'da Kiralar Yüzde 300 Arttı voorgo.com

Diyarbakır’da Kiralar Yüzde 300 Arttı !