Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, turizm teşvikine dair kanun teklifiyle belediyelerin daha nitelikli turizm faaliyeti yapmasını istediklerini belirterek, “Açılacak bir otel için belediyedeki işlerin tamamlanmasından sonra Bakanlıktan da belge alınmasını öngörüyoruz. Bu deniz işletmeleri için de geçerli. Burada belediyelerin mallarına el konulması asla söz konusu değil.” dedi.
Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda devam ediyor.
Teklif sahibi AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, teklifin içeriği ile ilgili komisyon üyelerine bilgi verdi. Uslu, teklifi ülkenin büyümesine, turizmin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla hazırladıklarını ifade etti. Belediye ve özel idarelere ait taşınmazların turizm amacıyla tahsisi esnasında taşınmaz sahiplerinin olurunun alınacağını dile getiren Uslu, “Bazı belediyeler yeterince bilgi ve becerilere sahip değil. Bu nedenle ilgili bakanlık belediyelere bir nevi teknik anlamda danışmanlık yapacak. Teklifle yerel yönetimlerin yetkilerinin ellerinden alınması asla söz konusu değil.” şeklinde konuştu. Turizmi toplumlar arasında bir barış projesi olarak gördüklerini ifade eden Uslu, turizmin ekonomiye katma değer kazandırdığını, yabancı sermayeyi çektiğini ve cari açığı azalttığını kaydetti. Uslu, turizm sektörünün dünyada pandemiye rağmen gün geçtikçe büyüdüğünü, düzenlemenin bu gelişmeye uyum sağlamak amacıyla yapıldığını vurguladı. Yunus Emre Vakfının çok hızlı büyüdüğüne ve 50 ülkede 60 kültür merkezi açtığına dikkati çeken Uslu, dünyanın değişik ülkelerinde Türkçe öğrenmek isteyen ve Türkiye’ye dost insan sayısını artırmak istediklerini açıkladı.
2023’te hedef, 75 milyon turist…
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Türkiye’nin yıllar içinde turist sayısı ve turizm gelirini düzenli bir şekilde artırdığını, 2023 yılında 75 milyon turist ve 65 milyar dolar turizm geliri hedeflediklerini ifade etti. Düzenlemeyle yerel yönetimlerin yetkilerinin elinden alınacağı iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Alpaslan, “Belediyelerimizin daha nitelikli turizm faaliyeti yapmasını istiyoruz. Düzenlemeyle, açılacak bir otel için belediyedeki işlerin tamamlanmasından sonra bakanlıktan da belge alınmasını öngörüyoruz. Bu deniz işletmeleri için de geçerli. Burada belediyelerin mallarına el konulması asla söz konusu değil. Yerel yönetimlerle iş birliği içinde bunu yapıyoruz. Nitekim Antalya ve Muğla Büyükşehir belediyeleriyle bölgenin altyapı ve turizm problemlerini çözüme ulaştırmak için bir protokol imzaladık.” şeklinde konuştu.
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu komisyonun işleyişini eleştirerek, olumlu bir görüşme yapamadıklarını, kanun teklifinin hazırlanması halinde ilgili sektör ve kişilerle bilgi paylaşılmadığını savunarak, teklifin önce alt komisyonda görüşülmesini istedi. Nuhoğlu, AK Parti’nin ilk yıllarda aktif olduğunu ancak zamanla yorulduğunu, gerginleştiğini ve ülkenin yararına olan kararları alamadığını öne sürdü.
CHP İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, teklifle bakir kalmış olan alanların birilerine verilmenin planlandığını, teklifin asıl amacının bu olduğunu iddia etti. Yasa teklifinin merkeziyetçi ve tekçi bir anlayışın ürünü olduğunu ileri süren Zeybek, turizm gerekçesiyle doğanın betonlaştırıldığını, orman alanlarının yapılaşmaya açıldığını, bu vizyonla turizmin gelişmesinin mümkün olmadığını ifade etti. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, devletin esas amacının kar etmek olmadığını, bu nedenden dolayı devleti idare edenlerin sunum ve planlarını kar üzerine kuramayacağını söyledi.