Uzmanlara göre, Haziran ayında pandemiye rağmen satışlarda 4-5 kat artış görüldü, gayrimenkul fiyatları da bölgelere göre farklılık göstererek ortalama yüzde 10 civarında artış gösterdi. Gayrimenkul fiyatlarının mevcut seviyesi incelendiğinde Türkiye’de reel konut fiyatlarının diğer ülkelere göre son yıllarda gerilediği ortaya çıkıyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerinden yola çıkarak gerçekleştirdikleri araştırmaya göre sektörü yorumlayan Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, Türkiye’de konut fiyatlarının, 2015-2019 yılları arası nominal olarak yüzde 47,5 arttığını, enflasyon verileri dikkate alınarak ortaya konulan reel fiyat değişimlerinin farklı ülkelerdeki durumuna bakıldığında, tablonun terse döndüğünü ifade etti ve ekledi “Bu açıdan baktığımızda da bilhassa gelişmekte olan ülkelerde son 5 yılda konut fiyatlarının ucuzladığını görüyoruz. Listenin birinci sırasında yüzde 18,2’ lik düşüşle Brezilya var.Türkiye listenin ikinci sırasında yer alıyor. Türkiye’de konut fiyatlarının 2015-19 yıllarında ortalama yüzde 8,4 ucuzladığı hesaplanıyor” şeklinde konuştu.
Uytun, inşaat maliyetlerindeki yükselişin konut fiyatlarını çok etkilemediğini, bu doğrultuda gelecek dönemde bilhassa birinci el konut fiyatlarında hızlı bir artış yaşanabileceğini, Türkiye’de konut alımı hakkında makul bir iklim oluşmasının da sektörde ciddi bir dinamiklik yarattığını belirtti ve bu durumun devam etmesi halinde de konut satışlarının rekor seviyelere ulaşabileceğini düşündüklerini açıkladı.
Hilmi Uytun, Türkiye’de birçok farklı unsurun konut fiyatlarını etkilendiğine dikkat çekti ve “Konutların içinde yapılan yenileme çalışmaları, bir yandan söz konusu konutun maliyetini ciddi şekilde artırırken, o konutun kiralanmasını veya satılmasını da ciddi şekilde hızlandırıyor. Buna göre, satışa sunulan evlerde istenen bedelin aşağı yukarı yüzde 2’si, kiraya verilen evlerde ise 3 kira bedeli ev yenilemeye ayrıldığında söz konusu dairelerin yüzde 70-80 oranında daha hızlı kiralandığını veya satıldığını gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.
ÇİNLİ ATAĞA GEÇTİ..
Çinliler, yabancıya yapılan konut satışlarında yıla damga vurdu ve yılın ilk yarısında Türkiye’den 415 konut satın aldı.